Hana Žaneta Fleknová

Prožijme den v modré! 2. dubna, na Světový den porozumění autismu

27. 03. 2013 11:58:52
Svět zasvítí modře! V noci z 1. na 2. dubna se po celém světě rozsvítí budovy a místa modrou barvou. Empire State Building, lyžařský areál v Aspenu, Opera v Sydney, socha Ježíše Krista v Brazílii, ale i Mezinárodní vesmírná stanice a dalších přibližně 5 000 budov a míst se zúčastní iniciativy LIGHT IT UP BLUE. Všichni tak učiní s jediným záměrem - podpořit osvětu o autistickém postižení.
Big Ferris Wheel, Kobe, Japan
Big Ferris Wheel, Kobe, JapanAutism Speaks

PORUCHA AUTISTICKÉHO SPEKTRA

Autismus je jedno z nejpodivnějších a nejzávažnějších onemocnění mentálního vývoje člověka. Jedná se o vrozenou poruchu, jejíž příčiny se doposud nepodařilo odhalit. Autismus je v podstatě syndrom, který se diagnostikuje na základě projevů. Postihuje přibližně 1% populace.

Základní poučka by mohla znít: autista nerozumí tomu co vidí, slyší a prožívá.


Mladý autista přichází každé ráno do práce a na pracovišti se převléká. Jednoho dne za ním přijde vedoucí: "Chtěl jsem tě požádat, aby ses nepřevlékal v kanceláři. Kolegy to pohoršuje."
Autista kývne na srozumněnou. Druhý den se tedy převlékne již na parkovišti před vchodem do budovy.

The Museo de Bellas Artes in Mexico City, Mexico; osvětleno modře v rámci iniciativy Light It Up Blue; foto: Autism Speaks


Z JINÉ PLANETY

Představte si situaci, kdy vás někdo bez předchozího varování vysadí uprostřed rušného náměstí v cizí zemi, možná i na jiné planetě. Jste bez moderních komunikačních vymožeností, neznáte tamnější řeč, písmo ani symboly. Nemáte potuchy, jak si přivolat taxík (a jestli vůbec něco takového mají), koho se doptat na nejbližší hotel, ani které jídlo a pití můžete bez obav ochutnat (ani jak si o něj říci). Stejně tak místní nerozumí vám a vašemu chování.

Tak nějak se může v našem světě cítit autista. Nechápe naše zvyky, řeč ani chování. Je tak plně odkázán na naši pomoc a péči.


RAIN MAN A TI DRUZÍ

Když se u nás řekne autista, řada lidí si vybaví postavu Rain Mana ze stejnojmenného filmu. Autistické postižení je však mnohem širší. Na jedné straně jsou to lidé s tzv. Aspergerovým syndromem, často velice inteligentní avšak s problémy v sociální oblasti (komunikační bariéry, problematické navazování mezilidských vztahů, atd.), na straně druhé jsou to těžce mentálně retardovaní lidé s inteligencí na úrovni předškolního dítěte (bez schopnosti mluvit, zabezpečit si základní sebeobsluhu, atd.).

Light It Up Blue
V závislosti na stupni svého postižení pak vnímají i náš svět. Situace, které nám připadají běžné a obvyklé, nechápou a nerozumí jim. Jejich reakce jsou proto mnohdy nepochopitelné a nepředvídatelné.


LIGHT IT UP BLUE!

Připojit se k iniciativě Light It Up Blue je snadné. Stačí v noci z 1. na 2. dubna rozsvítit svůj dům modře. Nebo se 2. dubna obléci do modré.

Staňme se, společně s řadou osobností a institucí, součástí této prospěšné akce!

Tento článek byl původně napsán pro blog na serveru Fler.cz

V článku byly použity informace z následujících zdrojů: Autism Speaks, MPSV

Autor: Hana Žaneta Fleknová | karma: 10.11 | přečteno: 571 ×
Poslední články autora